Nettisivujen tekeminen itse - mitä ottaa huomioon?

Yrityksen nettisivujen tekeminen itse voi olla palkitseva projekti, mutta se vaatii huolellista suunnittelua ja useiden eri seikkojen huomioon ottamista. Joku voi alkuun miettiä teknisiä seikkoja, kuten, miten tehdä kotisivut itse ilman koodausosaamista tai voiko kotisivut tehdä itse ilmaiseksi?
Mahdollisuuksia on monia, mutta ennenkaikkea on tärkeä sisäistää ensin, että ammattimaisen ja toimivan sivuston luominen ei ole vaikeaa, kun tietää, mistä aloittaa ja mihin keskittyä.
Käydäänpä läpi keskeisiä asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon, kun lähdetään tekemään ammattimaiset nettisivut helposti ja kustannustehokkaasti yritykselle.
Tavoitteiden ja kohderyhmän määrittely
Ennen kuin aloitat nettisivujen suunnittelun, mieti ensin, mitä haluat sivuilla saavuttaa. Onko tarkoituksesi esitellä palveluitasi, myydä tuotteita, vai jakaa tietoa jostain tietystä aiheesta? Selkeä tavoite auttaa suunnittelemaan sivuston rakenteen ja sisällön paremmin.
Lisäksi on tärkeää miettiä kohderyhmääsi. Ketkä ovat todennäköisimpiä kävijöitä? Minkälaisia sivuston ulkoasun ja sisällön tulisi olla, jotta se puhuttelee juuri heitä? Esimerkiksi nuorelle yleisölle suunnattu sivusto voi hyötyä elävästä ja modernista designista, kun taas asiantuntijoille suunnattu sivusto voi vaatia rauhallista ja ammattimaista tyyliä.Selkeä ja helppokäyttöinen navigointi
Sivuston rakenteen tulisi olla yksinkertainen ja helppokäyttöinen, jotta käyttäjät löytävät etsimänsä tiedot nopeasti. Pidä navigointipalkki selkeänä ja rajaa sen sisältö muutamaan tärkeimpään sivuun, kuten "Etusivu", "Palvelut", "Yhteystiedot" ja "Blogi". Näin kävijöiden on helppo liikkua sivustolla ja he löytävät tarvitsemansa tiedot vaivattomasti.
Nettisivujen visuaalinen ilme ja yhtenäinen design
Nettisivujen ulkoasulla on suuri merkitys ensivaikutelman kannalta. Yhtenäinen värimaailma, selkeä typografia ja korkealaatuiset kuvat luovat ammattimaisen vaikutelman. Käytä väripaletteja ja fontteja, jotka sopivat brändiisi ja tukevat sivuston yleistä viestiä.
Laadukkaat kuvat ja grafiikat ovat tärkeitä, etenkin jos kotisivusi esittelee tuotteita tai palveluita. Panosta myös kuvien laatuun ja muista, että kaikki sivuston elementit tulisi valita niin, että ne tukevat tavoitetta ja viestiä, jonka haluat välittää.
Responsiivisuus eli mobiiliystävällisyys
Nykyään suurin osa kävijöistä selaa sivustoja mobiililaitteilla, joten on tärkeää varmistaa, että nettisivut toimivat hyvin myös pienemmillä näytöillä. Tämä tarkoittaa sitä, että sivuston elementit mukautuvat eri näyttökokoihin, jolloin se näyttää hyvältä niin puhelimella, tabletilla kuin tietokoneellakin. Testaa sivustosi useilla eri laitteilla ja selaimilla, jotta saat varmuuden sen toimivuudesta.
Hakukoneoptimointi (SEO)
Hyvä hakukoneoptimointi auttaa kotisivuasi näkymään paremmin hakutuloksissa ja houkuttelee enemmän kävijöitä. Perusasioihin kuuluu esimerkiksi avainsanojen käyttö sisällössä, sivun otsikoissa ja kuvien alt-teksteissä. Muista, että hakukoneet arvostavat myös sivuston latausnopeutta ja responsiivisuutta.
SEO on jatkuva prosessi, mutta alkuun pääset jo perusasioilla. Mieti, millä hakusanoilla haluaisit ihmisten löytävän sivustosi, ja hyödynnä niitä sisällössä. Oikein optimoitu sivusto tukee liiketoimintaasi pitkällä tähtäimellä ja auttaa saavuttamaan näkyvyyttä hakukoneissa.
Nopeat latausajat
Käyttäjäkokemus kärsii, jos sivusto latautuu hitaasti. Sivuston nopeuteen vaikuttavat muun muassa kuvien koko ja sivuston koodin tehokkuus. Käytä kuville pakkausta ja välimuistia, jotta ne eivät hidasta latausaikoja liikaa. Nopea lataus on myös tärkeä osa hakukoneoptimointia, sillä hakukoneet arvostavat nopeita sivustoja.
Nettisivujen turvallisuus
Tietoturva on tärkeää, vaikka kotisivusi ei keräisikään käyttäjätietoja. Hyvä käytäntö on ottaa käyttöön SSL-varmenne (eli HTTPS), joka suojaa sivustolla liikkuvaa tietoa. Lisäksi kannattaa pitää kaikki sivustolla käytetyt lisäosat ja ohjelmistot ajan tasalla tietoturvariskien minimoimiseksi.
Analytiikka ja käyttäjäseuranta
Analytiikkatyökalujen, kuten Google Analyticsin, avulla voit seurata sivustosi kävijöitä ja nähdä, mitkä sivut ovat suosituimpia. Analytiikka auttaa myös ymmärtämään, millä sivuilla käyttäjät viettävät eniten aikaa ja mistä he saapuvat. Näiden tietojen avulla voit kehittää sivustoa entistä paremmin vastaamaan käyttäjien tarpeita.
Nettisivujen sisällön päivittäminen ja ylläpito
Nettisivut eivät ole kertaluontoinen projekti, vaan ne vaativat jatkuvaa ylläpitoa ja päivittämistä. Sisällön säännöllinen päivittäminen parantaa sivustosi ajankohtaisuutta ja voi myös lisätä kävijöiden kiinnostusta. Varmista, että sinulla on helppo tapa lisätä ja muokata sisältöä, kuten blogitekstejä, kuvia ja uutisia.
Lainsäädännölliset asiat
Muista ottaa huomioon myös sivuston lainsäädännölliset vaatimukset. Jos keräät kävijätietoja esimerkiksi analytiikan avulla, tarvitset tietosuojaselosteen, jossa kerrotaan, miten tietoja käsitellään. Evästebanneri on myös tarpeen, jos sivustosi käyttää evästeitä esimerkiksi mainontaan tai käyttäjäseurantaan.
Jos haluat tehdä nettisivut yritykselle itse ilman koodausosaamista, suosittelen *Webnodea sen helppokäyttöisyyden vuoksi. Alkuun pääset Webnodella ilmaiseksi! Lue täältä lisää Webnoden ominaisuuksista - myös Kaamos Productions sivut on tehty Webnodella.
Jos tekeminen silti jännittää ja tarvitset apua kotisivujen suunnittelussa, niin ota yhteyttä. Tehdään sinulle SEO-optimoidut nettisivut, jotka varmasti ovat laadukkaat ja löydettävissä helposti netistä digimarkkinointia unohtamatta.
---
*artikkeli sisältää affiliatelinkkejä